Blog

Farklı Bir Bakış Açısı Bölüm-7

21 Ocak 2020

Bu hafta daha önceki yazıları kapsayıcı olacak bir konudan bahsetmek istiyorum sizlere. Ve bu konu bizleri çıkılması zor olacak bir kuyuya düşürmek üzere. Eğer buna hazırlıklı olmazsak bizim gibi sıradan insanları zor günler bekliyor olacak.

İnternet’in amerikan ordusunun projesi olduğunu ARPANet ile başlayan serüvenin bu günlere geldiğini daha önceki yazılarda belirtmiştik. İnternet oluşumu ile beraber bir çok bilgi dijital ortama aktarılarak bir çok sektör dijitalleşmeye başladı. Bu dijitalleşme hareketine en hazırlıksız yakalanan sektör hiç şüphesiz müzik sektörü oldu. Plaklarla başlayan ve devamında kasetlerle ve cd lerle yayılmaya devam eden sektör bilgisayarların çoğalması ve internetin yayılması ile beraber çok hızlı bir şekilde dijitalleşti. Bunun en büyük nedeni hiç şüphesiz internetin gücünü telefon hatları üzerinden almasıydı. Bu yayılma durdurulamaz bir hal almaktaydı. Nitekim insanlar kütüphanelerini paylaşabilecekleri programlar yazmaya başladılar. Belki hatırlayanlar vardır Linewire’ı. Buna benzer programlar ile torrenttin mantığının ilk adımları atılmıştı.

Torrent’in mantığını açıklamak gerekirse bilgisayarlara kurulan programlar ile ortak port oluşturarak bir bilgi okyanusu yaratmaktaydı. Bu okyanus içinde siz istediğiniz bilgiye ücretsız bir şekilde ulaşabiliyordunuz. Ki hâlâ devam eden torrent bir çok ülke tarafından portları engellenmeye çalışılsa da katlanarak devam etmektedir.

Müzik sektörüne geri dönecek olursak ciddi yaralar alan sektör bir karşı saldırıya geçmiş ve mahkemeler ile bu yayılma hareketinin önüne geçmeye çalışmış ve nitekim birilerinin cebine para koyunca bunu başarmıştı. Spotify, apple muzik, fizzy gibi programların temelleri atılmıştı. İşte tam burda geleceğe ışık tutmaya hazırlanıyordu müzik sektörü. Eskiden sanatçı olabilmek için birileri sizin yeteneğinizi keşfedecek ve ardından gelen çalışmalar ile sanatçı olabilecektiniz. Fakat internetin yayılması bize sıradan yaşamların bile sesini duyurabileceği bir ortam sağladı.
Bu yaşananlardan ders alan diğer sektörler hazırlıklara başlamışlardı. Müzik kadar hayatımızda yer alan Sinema sektörü hazırlıkları son 2 senedir tamamladığını çok net görebilmekteyiz artık. Netflix, blutv, puhutv gibi internet üzerinden aylık abonelik alan ve özellikle dizi üzerine yoğunlaşan firmalar daha cebimize girmeyen paralara göz dikmiş durumdalar. Son olarak değinmeden edemeyeceğim bir husus daha var. Youtube dünyasına geri dönecek olursak google’un sahip olduğu youtube okyanusu içerisinde de bireysel imkanlar ile netflix kadar kaliteli olmasada içerik üretilmekte.

Yani özetlemek gerekirse Atv, Trt 1, Star, Show gibi kanallar netflix, blutv (ki bir çok yerli dizi blutv ye yedekliyor bölümleri), Flash Tv, Karadeniz Tv, Yöresel Tv gibi küçük medya grupları da youtube da yayıncılık hayatına devam edicek…

Eğer her şeyin farkındaysanız susamazsınız. Sizlerden ricam yazı dizisini paylaşmanız. Ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar özgür bir dünya bizim olur.

Paylaş / Share
Merhaba

Benim her hangi bilişim diplomam yok. Lise ve Üniversite eğitimlerimi Sağlık teknikerliği üzerine aldım. Ancak hobi olarak başladığım ve sonradan hayatımı adadığım bu sektörün en alt seviyesinden gelip, biraz mecburiyetten ve daha çok meraktan dolayı çok kısa sürede kendimi yetiştirerek Web Yazılım Uzmanı ünvanı ile birlikte bireysel ve ekip olarak projeler geliştirmeye devam ediyorum. Devamını Oku